Top 10 zwaarste cols in de Tour de France

Top 10 zwaarste cols in de Tour de France (Foto Pixabay)

Zwaarste en meest geliefde cols in Tour de France

In de Tour de France worden heel wat cols beklommen. Dit zijn de tien zwaarste cols in de Ronde van Frankrijk.

 1. Mont Ventoux – Frankrijk
 2. Alpe d’Huez – Frankrijk
 3. Col du Tourmalet – Frankrijk
 4. Col du Galibier – Frankrijk
 5. Col d’Izoard – Frankrijk
 6. Col de la Madeleine – Frankrijk
 7. Col de l’Iseran – Frankrijk
 8. Col de la Croix de Fer – Frankrijk
 9. Col du Glandon – Frankrijk
 10. Col du Grand Colombier – Frankrijk

Mont Ventoux

Het beklimmen van de Mont Ventoux per fiets is een uitdagende en iconische ervaring voor wielrenners. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Mont Ventoux per fiets wilt beklimmen:

 1. Beklimmingen: Er zijn drie belangrijke beklimmingen naar de top van de Mont Ventoux: de noordelijke route (via Malaucène), de zuidelijke route (via Bédoin) en de oostelijke route (via Sault). De beklimming vanuit Bédoin is de meest populaire en ook de zwaarste, met een afstand van ongeveer 21 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%.
 2. Fysieke uitdaging: De Mont Ventoux is berucht om zijn steile hellingen en de blootstelling aan weersomstandigheden zoals harde wind en plotselinge temperatuurveranderingen. Het vereist een goede fysieke conditie en klimvaardigheden om de berg te beklimmen. Het is belangrijk om voldoende training te hebben gedaan en goed voorbereid te zijn op de inspanning.
 3. Uitrusting: Zorg ervoor dat je fiets in goede staat verkeert en geschikt is voor het beklimmen van steile hellingen. Het is ook belangrijk om de juiste kleding en uitrusting mee te nemen, inclusief voldoende water, voeding en bescherming tegen de zon.
 4. Planning: Kies de juiste tijd van het jaar om de beklimming te maken, rekening houdend met het weer en de drukte. De zomermaanden kunnen erg warm zijn, terwijl de lente en herfst mildere temperaturen bieden. Ook kan het tijdens de Tour de France erg druk zijn op de berg.
 5. Geniet van het uitzicht: Ondanks de uitdagingen is de beloning van het bereiken van de top van de Mont Ventoux de moeite waard. Het panoramische uitzicht vanaf de top is adembenemend en je kunt genieten van een gevoel van voldoening en trots.

Het beklimmen van de Mont Ventoux per fiets is een unieke ervaring die veel fietsers aantrekt. Het vergt moed, doorzettingsvermogen en training, maar biedt een onvergetelijke prestatie en een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Alpe d’Huez

Het beklimmen van Alpe d’Huez per fiets is een bekende uitdaging en een populaire bestemming voor wielrenners. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je Alpe d’Huez per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: Alpe d’Huez is gelegen in de Franse Alpen en heeft een iconische beklimming met 21 haarspeldbochten over een afstand van ongeveer 14 kilometer. Het startpunt van de beklimming is het dorpje Bourg d’Oisans. De route naar de top heeft een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 8,1%, met enkele steilere secties.
 2. Beroemde bochten: Tijdens de beklimming van Alpe d’Huez zul je de beroemde genummerde bochten tegenkomen, die elk zijn vernoemd naar een winnaar van een etappe in de Tour de France. De bekendste bocht is bocht 7, ook wel bekend als de “Dutch Corner”, waar Nederlandse fans vaak voor een feestelijke sfeer zorgen tijdens de Tour de France.
 3. Fysieke uitdaging: Alpe d’Huez is een veeleisende beklimming vanwege de lengte en het stijgingspercentage. Het vereist een goede fysieke conditie, kracht en uithoudingsvermogen om de berg te beklimmen. Het is belangrijk om een passend trainingsniveau te hebben voordat je aan de beklimming begint.
 4. Verkeer en drukte: Houd er rekening mee dat Alpe d’Huez een populaire bestemming is voor zowel wielrenners als toeristen. Tijdens de zomermaanden en met name tijdens de Tour de France kan het druk zijn op de weg. Wees alert op ander verkeer en volg de verkeersregels.
 5. Geniet van het moment: Hoewel de beklimming van Alpe d’Huez uitdagend kan zijn, is het ook een unieke ervaring. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de omliggende bergen en landschappen. Neem de tijd om te genieten van het bereiken van elke bocht en het gevoel van voldoening als je de top bereikt.

Het beklimmen van Alpe d’Huez per fiets is een geweldige prestatie en een ervaring die veel wielrenners aantrekt. Het vergt doorzettingsvermogen, training en de juiste uitrusting. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en geniet van de uitdaging en de beloning van het bereiken van de top.

Tourmalet

Het beklimmen van de Col du Tourmalet per fiets is een uitdagende en iconische ervaring voor wielrenners. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col du Tourmalet per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col du Tourmalet is gelegen in de Franse Pyreneeën en is een van de bekendste cols in de Tour de France. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen aan beide zijden van de berg, zoals Luz-Saint-Sauveur of Sainte-Marie-de-Campan. De route is ongeveer 17,2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 7,3%.
 2. Steilste secties: De Col du Tourmalet heeft enkele steile secties, met een maximale stijging van ongeveer 10% op bepaalde punten. De beklimming is niet constant steil, maar heeft afwisselende hellingen en bochten, waardoor het een uitdagende en gevarieerde beklimming is.
 3. Hoogte: De top van de Col du Tourmalet bevindt zich op een hoogte van 2.115 meter (6.939 voet) boven zeeniveau. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte en de effecten van ijle lucht tijdens de beklimming. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en luister naar je lichaam.
 4. Weersomstandigheden: De weeromstandigheden op de Col du Tourmalet kunnen snel veranderen, vooral op grote hoogte. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden, zoals koude temperaturen, wind en mogelijke neerslag. Zorg voor geschikte kleding en bescherming tegen de elementen.
 5. Geniet van het uitzicht: Ondanks de uitdagingen biedt de Col du Tourmalet prachtige uitzichten op de omliggende Pyreneeën en het berglandschap. Neem de tijd om te genieten van het panorama en de beloning van het bereiken van de top.

Het beklimmen van de Col du Tourmalet per fiets is een indrukwekkende prestatie en een ervaring die veel wielrenners aantrekt. Het vergt een goede fysieke conditie, doorzettingsvermogen en training. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en geniet van de uitdaging en het adembenemende landschap tijdens de beklimming.

Galibier

Het beklimmen van de Col du Galibier per fiets is een prachtige en uitdagende ervaring voor wielrenners. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col du Galibier per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col du Galibier is gelegen in de Franse Alpen en wordt beschouwd als een van de meest iconische beklimmingen in de wielersport. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende punten, maar de meest populaire route begint in het dorpje Saint-Michel-de-Maurienne. De beklimming is ongeveer 18,1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 6,9%.
 2. Hoogte: De top van de Col du Galibier bevindt zich op een hoogte van 2.642 meter (8.668 voet) boven zeeniveau. Het is een van de hoogste verharde bergpassen in Europa. Houd rekening met de hoogte en de effecten van ijle lucht tijdens de beklimming. Neem de tijd om te acclimatiseren en luister naar je lichaam.
 3. Steilste secties: De Col du Galibier heeft enkele steile secties, met hellingen van meer dan 10% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de soms onvoorspelbare weersomstandigheden op grote hoogte. Bereid je voor op afwisselende hellingen en bochten.
 4. Weersomstandigheden: De weersomstandigheden op de Col du Galibier kunnen snel veranderen, vooral op grote hoogte. Het kan koud, winderig en regenachtig zijn, zelfs in de zomer. Zorg voor geschikte kleding en bescherming tegen de elementen. Controleer de weersvoorspellingen en wees voorbereid op mogelijke veranderingen.
 5. Geniet van het uitzicht: Ondanks de fysieke uitdagingen biedt de Col du Galibier adembenemende uitzichten op de omliggende Alpen en berglandschappen. Neem de tijd om te genieten van het panorama en de beloning van het bereiken van de top.

Het beklimmen van de Col du Galibier per fiets is een epische prestatie en een ervaring die veel wielrenners aantrekt. Het vergt een goede fysieke conditie, doorzettingsvermogen en training. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, inclusief voldoende hydratatie en voeding, en geniet van de uitdaging en het majestueuze landschap tijdens de beklimming.

Col d’Izoard

Het beklimmen van de Col d’Izoard per fiets is een uitdagende en schilderachtige ervaring voor wielrenners. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col d’Izoard per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col d’Izoard is gelegen in de Franse Alpen en is een populaire beklimming in de wielersport. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen, maar het meest gebruikelijke startpunt is Briançon. De beklimming is ongeveer 19 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 7%.
 2. Beklimming vanuit Guillestre: Een andere bekende route naar de top van de Col d’Izoard begint in het dorp Guillestre. Deze route is iets langer en uitdagender, met een lengte van ongeveer 30 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 4,6%.
 3. Steilste secties: De Col d’Izoard heeft enkele steile secties, met hellingen van meer dan 10% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de variabele weersomstandigheden. Het biedt echter ook rustige en goed geasfalteerde wegen om van te genieten.
 4. Natuurlijke schoonheid: Een van de meest opvallende kenmerken van de Col d’Izoard is de spectaculaire natuurlijke schoonheid van de omgeving. Je fietst door adembenemende berglandschappen, met uitzicht op rotsformaties, alpine weiden en ruige bergen.
 5. Weersomstandigheden: Het weer op de Col d’Izoard kan onvoorspelbaar zijn, vooral op hogere hoogtes. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op verschillende weersomstandigheden, zoals kou, wind en neerslag. Controleer de weersvoorspellingen en neem de juiste kleding en uitrusting mee.

Het beklimmen van de Col d’Izoard per fiets is een uitdagende, maar lonende ervaring. Het vergt een goede fysieke conditie, klimvaardigheden en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zowel fysiek als mentaal, en geniet van de prachtige natuur en het gevoel van voldoening wanneer je de top bereikt.

Col de la Madeleine

Het beklimmen van de Col de la Madeleine per fiets is een uitdagende en populaire beklimming in de Franse Alpen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col de la Madeleine per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col de la Madeleine is gelegen in de Savoie-regio van Frankrijk en is een geliefde beklimming onder wielrenners. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen, zoals La Chambre of Feissons-sur-Isère. De beklimming is ongeveer 19 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 8%.
 2. Steilste secties: De Col de la Madeleine heeft enkele steile secties, met hellingen van meer dan 10% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de voortdurende stijging. Het vergt een goede fysieke conditie en doorzettingsvermogen.
 3. Hoogte: De top van de Col de la Madeleine bevindt zich op een hoogte van 1.993 meter (6.539 voet) boven zeeniveau. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte en de effecten van ijle lucht tijdens de beklimming. Neem de tijd om te acclimatiseren en luister naar je lichaam.
 4. Natuurlijke schoonheid: Tijdens de beklimming van de Col de la Madeleine word je omgeven door prachtige natuurlijke landschappen. Je fietst door schilderachtige valleien, dichte bossen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend en de beloning is de inspanning zeker waard.
 5. Voorzieningen: Onderweg zijn er enkele dorpen en bevoorradingspunten waar je water, eten en andere benodigdheden kunt vinden. Het is belangrijk om voldoende water, voeding en bescherming tegen de elementen mee te nemen tijdens de beklimming.

Het beklimmen van de Col de la Madeleine per fiets is een uitdagende en lonende ervaring. Het vergt een goede fysieke conditie, klimvaardigheden en een goed gevoel voor doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, geniet van het prachtige landschap en de sensatie van het bereiken van de top van deze iconische beklimming.

Col de l’Iseran

Het beklimmen van de Col de l’Iseran per fiets is een buitengewone uitdaging en biedt een adembenemende ervaring in de Franse Alpen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col de l’Iseran per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col de l’Iseran is de hoogste geasfalteerde bergpas in de Alpen en is gelegen in de Savoie-regio van Frankrijk. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen, zoals Lanslebourg-Mont-Cenis of Bonneval-sur-Arc. De beklimming is ongeveer 15,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 6,1%.
 2. Hoogte: De top van de Col de l’Iseran bevindt zich op een indrukwekkende hoogte van 2.770 meter (9.088 voet) boven zeeniveau. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte en de effecten van ijle lucht tijdens de beklimming. Neem de tijd om te acclimatiseren en luister naar je lichaam.
 3. Steilste secties: Hoewel de gemiddelde stijgingspercentages relatief mild zijn, heeft de Col de l’Iseran enkele steilere secties, met hellingen van meer dan 10% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de grote hoogte waarop je fietst.
 4. Natuurlijke schoonheid: Tijdens de beklimming van de Col de l’Iseran word je getrakteerd op adembenemende landschappen en schitterende uitzichten. Je fietst door schilderachtige alpenweiden, langs kabbelende bergbeekjes en met sneeuw bedekte bergtoppen. Het is een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers.
 5. Weersomstandigheden: Het weer op de Col de l’Iseran kan snel veranderen, vooral op grote hoogte. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op verschillende weersomstandigheden, zoals kou, wind en neerslag. Controleer de weersvoorspellingen en neem de juiste kleding en uitrusting mee.

Het beklimmen van de Col de l’Iseran per fiets is een ware uitdaging en een prestatie om trots op te zijn. Het vergt een goede fysieke conditie, doorzettingsvermogen en een voorbereiding op de hoogte. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, inclusief voldoende hydratatie en voeding, en geniet van de ongelooflijke natuurlijke schoonheid tijdens de beklimming van deze legendarische bergpas.

Col de la Croix de Fer

Het beklimmen van de Col de la Croix de Fer per fiets is een uitdagende en prachtige ervaring in de Franse Alpen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col de la Croix de Fer per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col de la Croix de Fer is gelegen in de Savoie-regio van Frankrijk en is een bekende beklimming onder wielrenners. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen, zoals Saint-Jean-de-Maurienne of Allemond. De beklimming via de zuidkant is ongeveer 28 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 5,2%.
 2. Verbinding met Col du Glandon: De Col de la Croix de Fer is ook verbonden met de Col du Glandon, waardoor het mogelijk is om beide beklimmingen te combineren. Samen vormen ze een uitdagende en prachtige route voor wielrenners.
 3. Steilste secties: De Col de la Croix de Fer heeft enkele steile secties, met hellingen van meer dan 10% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de variabele stijgingspercentages. Het vergt een goede fysieke conditie en doorzettingsvermogen.
 4. Natuurlijke schoonheid: Tijdens de beklimming van de Col de la Croix de Fer word je beloond met adembenemende uitzichten op de omliggende bergen, valleien en alpenweiden. Het is een kans om te genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid van de Franse Alpen.
 5. Verkeer: Houd er rekening mee dat de Col de la Croix de Fer een populaire route is voor fietsers en toeristen, vooral in de zomermaanden. Wees alert op ander verkeer en volg de verkeersregels. De beklimming kan minder druk zijn in het laagseizoen.

Het beklimmen van de Col de la Croix de Fer per fiets is een uitdagende en lonende ervaring. Het vergt een goede fysieke conditie, klimvaardigheden en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, inclusief voldoende hydratatie en voeding, en geniet van het prachtige landschap en de gevoelens van voldoening tijdens de beklimming van deze iconische bergpas.

Col du Glandon

Het beklimmen van de Col du Glandon per fiets is een uitdagende en prachtige ervaring in de Franse Alpen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col du Glandon per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col du Glandon is gelegen in de Savoie-regio van Frankrijk en is een populaire beklimming onder wielrenners. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen, zoals Saint-Étienne-de-Cuines of La Chambre. De beklimming is ongeveer 21 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 5,1%.
 2. Verbinding met Col de la Croix de Fer: De Col du Glandon is verbonden met de Col de la Croix de Fer, waardoor het mogelijk is om beide beklimmingen te combineren. Samen vormen ze een uitdagende en prachtige route voor wielrenners.
 3. Steilste secties: De Col du Glandon heeft enkele steilere secties, met hellingen van meer dan 10% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de variabele stijgingspercentages. Het vergt een goede fysieke conditie en doorzettingsvermogen.
 4. Natuurlijke schoonheid: Tijdens de beklimming van de Col du Glandon word je beloond met prachtige uitzichten op de omliggende bergen, valleien en alpenlandschappen. Het is een kans om te genieten van de spectaculaire natuurlijke schoonheid van de Franse Alpen.
 5. Verkeer: Houd er rekening mee dat de Col du Glandon een populaire route is voor fietsers en toeristen, vooral in het hoogseizoen. Wees alert op ander verkeer en volg de verkeersregels. De beklimming kan minder druk zijn in het laagseizoen.

Het beklimmen van de Col du Glandon per fiets is een uitdagende en lonende ervaring. Het vergt een goede fysieke conditie, klimvaardigheden en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, inclusief voldoende hydratatie en voeding, en geniet van het prachtige landschap en de gevoelens van voldoening tijdens de beklimming van deze indrukwekkende bergpas.

Col du Grand Colombier

Het beklimmen van de Col du Grand Colombier per fiets is een uitdagende en opwindende ervaring in de Franse Alpen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten als je de Col du Grand Colombier per fiets wilt beklimmen:

 1. Route: De Col du Grand Colombier is gelegen in de Jura-regio van Frankrijk en staat bekend als een van de zwaarste beklimmingen in de omgeving. De beklimming kan worden gestart vanuit verschillende dorpen, zoals Culoz of Artemare. De beklimming is ongeveer 17 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 7,1%.
 2. Steilste secties: De Col du Grand Colombier heeft enkele zeer steile secties, met hellingen van meer dan 20% op bepaalde punten. De beklimming is uitdagend vanwege de lengte en de variabele stijgingspercentages. Het vergt een uitstekende fysieke conditie en klimvaardigheden.
 3. Technische afdaling: Na het bereiken van de top van de Col du Grand Colombier volgt er een technische en uitdagende afdaling. Zorg ervoor dat je ervaring hebt met het afdalen op bergachtige wegen en wees extra voorzichtig tijdens de afdaling.
 4. Prachtige uitzichten: Tijdens de beklimming van de Col du Grand Colombier word je beloond met prachtige uitzichten op de omliggende bergen, meren en het omringende landschap. Het is een kans om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de Jura-regio.
 5. Verkeer: Houd er rekening mee dat de Col du Grand Colombier een populaire bestemming is voor fietsers en toeristen, vooral tijdens de zomermaanden. Wees alert op ander verkeer en volg de verkeersregels. Respecteer ook de natuurlijke omgeving en neem je afval mee.

Het beklimmen van de Col du Grand Colombier per fiets is een uitdagende en lonende ervaring. Het vergt een uitstekende fysieke conditie, technische vaardigheden en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, inclusief voldoende hydratatie en voeding, en geniet van het prachtige landschap en de voldoening van het overwinnen van deze indrukwekkende beklimming.

Lees het aller laatste sportnieuws via www.sportinnederland.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *