Darts: Raymond van Barneveld door de jaren heen

Raymond Van Barneveld

Van Barneveld schreef historie in 1998

Raymond van Barneveld is Nederlands meest bekende darter. Lees hier nu alles over Barney en zijn prestaties door de jaren heen.

Wie is Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld is een voormalige professionele darter uit Nederland. Hij werd geboren op 20 april 1967 in Den Haag en begon op jonge leeftijd met darten. Van Barneveld begon zijn professionele dartscarrière in de jaren ’90 en groeide uit tot een van de meest succesvolle en populaire darters ter wereld.

Van Barneveld heeft vijf keer het wereldkampioenschap darten gewonnen, waarvan vier keer bij de BDO (British Darts Organisation) en een keer bij de PDC (Professional Darts Corporation). Hij won zijn eerste wereldtitel in 1998, door in de finale de Engelsman Richie Burnett te verslaan. In 1999, 2003 en 2005 won hij opnieuw het BDO-wereldkampioenschap en in 2007 won hij het PDC-wereldkampioenschap, door in de finale Phil Taylor te verslaan.

Naast zijn wereldtitels heeft Van Barneveld talloze andere grote toernooien gewonnen, waaronder de Winmau World Masters, de World Darts Trophy en de Grand Slam of Darts. Hij stond ook bekend om zijn goede prestaties tijdens de Premier League Darts, waar hij vier keer de finale bereikte en in 2014 het toernooi won.

Van Barneveld was niet alleen succesvol, maar ook een populaire figuur in de dartswereld vanwege zijn karakteristieke houding op het podium en zijn vriendelijke persoonlijkheid. Hij was een inspiratie voor veel Nederlandse darters en wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste darters ooit.

Na zijn pensionering in 2019 kreeg Van Barneveld moeite om zijn draai te vinden. In de zomer van 2020 begon hij met de oprichting van een eigen dartmerk, Barney Darts, dat gericht is op de beginnende en gemiddelde darter. Daarnaast werkt hij ook als analyst bij RTL7 Darts. In 2021 keerde van Barneveld terug als professioneel darter.

Deze grote toernooien won Barney

Raymond van Barneveld heeft tijdens zijn professionele dartscarrière tal van toernooien gewonnen, waaronder:

 • Wereldkampioenschap darts BDO (British Darts Organisation): 1998, 1999, 2003, 2005
 • Wereldkampioenschap darts PDC (Professional Darts Corporation): 2007
 • Winmau World Masters: 1995, 1996, 1997, 2001
 • World Darts Trophy: 2002, 2004, 2006
 • World Cup of Darts (met Co Stompé): 2010
 • Grand Slam of Darts: 2012
 • Las Vegas Desert Classic: 2006
 • UK Open: 2006
 • Premier League Darts: 2014
 • World Series of Darts Finals: 2015

Daarnaast heeft Van Barneveld ook vele andere grote toernooien gewonnen, zoals de World Matchplay, de World Grand Prix en de European Championship. Hij wordt beschouwd als een van de beste darters aller tijden en heeft enorm veel bijgedragen aan de populariteit van darts in Nederland en daarbuiten.

De meest belangrijke wedstrijden

Raymond van Barneveld heeft in zijn professionele dartscarrière talloze wedstrijden gespeeld tegen vele verschillende spelers. Hieronder volgen enkele van zijn meest opmerkelijke wedstrijden:

 • Wereldkampioenschap darts 1998 finale: Van Barneveld won met 6-5 van Richie Burnett
 • Wereldkampioenschap darts 1999 finale: Van Barneveld won met 6-3 van Ronnie Baxter
 • Wereldkampioenschap darts 2003 finale: Van Barneveld won met 6-3 van Ritchie Davies
 • Wereldkampioenschap darts 2005 finale: Van Barneveld won met 7-5 van Martin Adams
 • Wereldkampioenschap darts 2007 finale: Van Barneveld won met 7-6 van Phil Taylor
 • Premier League Darts 2013: Van Barneveld won met 7-4 van Michael van Gerwen in de halve finale en won vervolgens de finale van Phil Taylor met 10-6
 • PDC World Championship 2016: Van Barneveld speelde een epische kwartfinale tegen Michael van Gerwen, waarbij hij een 2-0 achterstand omzette in een 3-2 voorsprong en vervolgens vijf matchdarts miste voordat hij uiteindelijk met 4-5 verloor.

Deze wedstrijden zijn slechts enkele voorbeelden van de vele spannende en belangrijke wedstrijden die Van Barneveld heeft gespeeld tijdens zijn carrière. Hij wordt beschouwd als een van de grootste darters ooit en heeft enorm veel bijgedragen aan de populariteit van darts, zowel in Nederland als wereldwijd.

Lees het aller laatste sportnieuws via www.sportinnederland.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *